Att hantera kolsyreis säkert

Att hantera kolsyreis kan båda vara farligt men även dödligt. Att minus 78.4 grader Celsius är kallt och kan orsaka försrysningsskador snabbt kan vara lätt att inse.

Kolsyreis är ett farligt ämne

Kolsyreis är ett farligt ämne

Kolsyreis är definierat som ett farlig ämne och ska hanteras därefter. Om ni hanterar, fraktar eller förvarar kolsyreis ska det märkas med en varningsskylt.

Kolsyreis ska endast förvaras i ventilerade utrymmen så att gastrycket eller koncentrationen av koldioxid blir för hög. European Industrial Gases Association har tagit fram ett dokument gällande säker transport av kolsyreis.

Kolsyreis kan kväva

När kolsyreis värms upp bildas väldigt mycket koldioxidgas vilken kan orsaka koldioxidförgiftning. En liter kolsyreis kan gen 740 liter koldioxidgas. Koldioxidgas är tyngre än luft och trycker därför först bort luften nära marken där människor och djur finns.

Om ni till ert företag köper 1000 kg kolsyreis som ska användas till blästring kommer denna kolsyreis skapa cirka 500 m³ 100% koldioxidgas som kommer bli ett två meter tjockt lager i en lokal som är 250 m² stor. För att en människa ska svimma räcker det med 10% koncentration av koldioxid och andningsbesvär uppstår redan vid 3% koncentration.

Tips vid hantering av kolsyreis

När ni ska hantera eller förvara kolsyreis ska ni tänka på:

Tips vid hantering av kolsyreis
 • Använd alltid rätt skyddsutrustning som minst ska bestå av isolerande handskar och skyddsglasögon.
 • Om huden kommer i kontakt med kolsyreisen ska den skadade huden lindas om med en ren och torr linda innan besök sker på vårdcentralen eller akuten.
 • Äta aldrig kolsyreis oavsett vilka dumma Youtube-klipps du tittar på.
 • Transportera inte kolsyreis in vanlig personbil utan använd en hantverkarbil eller lätt lastbil bil som har ett separat skåp med avstånd mellan förarhytt och skåpet.
 • Märk alltid transport och förvaringsutrymme med Varningsskyltar för kolsyreis.
 • Förvara kolsyreis bara i väl ventilerade utrymmen så att koldioxidhalten inte blir för hög och att trycket inte överskrider normaltryck.
 • Låt inte kolsyreisen komma i kontakt med plast eftersom dessa spricker väldigt lätt vid kalla temperaturer.
 • Kolsyreis klassas som farligt ämne och har UN-nummer: 1845 i Klass: 9 och Klassifikation: M11.

Gör inte detta

Att hantera kolsyreis säkert width=

Detta ska ni aldrig göra med kolsyreis:

 • Håll aldrig kolsyreis med bara händerna.
 • Stäng inte in kolsyreis i en flaska med vatten. Den kommer explodera och det finns många som dött, blivit blinda eller skadat sig.
 • Transportera inte kolsyreis i passagerarutrymmet i en bil eftersom ni kan svimma efter en stund då koldioxiden trängt bort luften.
 • Lägg inte kolsyreis direkt i drinken eller bålet eftersom det finns risk för allvarliga skador.

Allt viktigt om kolsyreis

På länkarna nedan finna allt du behöver veta om kolsyreis men dessutom finns kul experiment som går att göra med kolsyreisen.Meny - Kolsyreis
Till förstasidan på www.kolsyreis.nuHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter